Trei evenimente de marcă prin care Universitatea de Vest din Timișoara participă la deschiderea programului TM2023. Peter Sloterdijk, Adriana Babeți și Andrei Ujică, în mijlocul publicului timișorean

Universitatea de Vest din Timișoara propune comunității timișorene trei evenimente de marcă prin care comunitatea academică a UVT participă la deschiderea programului Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023, pe 18 și 19 februarie 2023.

Unul dintre cei mai reputati filosofi contemporani din Europa, Peter Sloterdijk, va conferenția la Universitatea de Vest din Timișoara, pe 18 februarie 2023, începând cu ora 16 (în amfiteatrul A01 din sediul principal UVT, V.Pârvan 4).

Reputatul filosof european va propune o celebrare a reflecției și a ideilor excepționale, prin intermediul unei teme savuroase – „Câteva gânduri despre Europa de azi”. Participarea va fi gratuită, pe baza unei înscrieri realizate prin acest formular. În semn de recunoaștere a semnificativului aport universal adus prin opera sa, UVT îi va acorda filosofului german titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unei ceremonii cu specific academic și public care va fi organizată luni, 20 februarie 2023 (la UVT, sediul principal, amfiteatrul A01, cu începere de la ora 10).

A doua zi, în 19 februarie 2023, scriitoarea Adriana Babeți, cadru didactic UVT, coordonatoare a volumului colectiv „Dicţionarul romanului central-european din secolul XX”, vă propune o întâlnire specială dedicată dezbaterii despre literatura central-europeană, alături de invitații săi.

Evenimentul, de tip brainstorming, dedicat noului volum colectiv, se va desfășura sub titlul „256 de romane pentru Europa Centrală”, începând de la ora 11 (Librăria „La Două Bufnițe”, Piața Unirii 11).

Tot duminică, în 19 februarie 2023, la UVT va avea loc un eveniment de tip dezbatere publică, în cadrul căruia se vor afla alături de publicul timișorean două personalități semnificative pentru dezbaterea intelectuală contemporană, filosoful Peter Sloterdijk, alături de scriitorul și regizorul Andrei Ujică. Această conferință va avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara, începând cu ora 18 (în amfiteatrul A01 din sediul principal UVT, V.Pârvan 4), iar genericul sub care se va desfășura realizează o trimitere provocatoare – „Despre vechile suferinți ale lumii la coborârea în întuneric și noile ei mari înfăptuiri în băile cu săruri de argint”.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „UVT s-a consacrat ca un spațiu cultural de înaltă prestanță, atât prin programele de studii universitare dezvoltate cât și prin conținuturile educaționale propuse publicului din comunitate. Agenda UVT din 2023 cuprinde zeci de evenimente, dezbateri, conferințe, workshop-uri și producții prin care propunem o densitate mare de întâlniri culturale semnificative unor categorii de public eterogene. În cadrul programului special al deschiderii calendarului TM2023, vă așteptăm la evenimentele în care UVT va găzdui invitați de marcă, personalități care vor ilustra în mod fericit genericul nostru preferat – La UVT, cultura este capitală!”

Articolul <strong>Trei evenimente de marcă prin care Universitatea de Vest din Timișoara participă la deschiderea programului TM2023. Peter Sloterdijk, Adriana Babeți și Andrei Ujică, în mijlocul publicului timișorean</strong> apare prima dată în Stirile Banatului.

Lasă un răspuns