Editura Paul Editions lansează „Cafeneaua cu Poeți și Amintiri”, un volum de emoții și gânduri semnat George Sbârcea

 Cafeneaua cu Poeți și Amintiri„, de George Sbârcea, cea mai recentă apariție a editurii Paul Editions este un volum unic prin care autorul îi poartă pe cititori în lumea infinită a conversațiilor, cu cei mai mari scriitori români precum Liviu Rebreanu, Ion Chinezu, Nicolae Iorga, Alexandru Ciura, Horia Stanca, Ion Agârbiceanu, Lucian Blaga, Tudor Vianu și mulți alții.

Un nume cu rezonanță în lumea artistică, scriitorul și compozitorul George Sbârcea s-a născut pe 23 martie în Topliţa și s-a făcut remarcat atât prin virtuozitatea sa la pian, cât și prin talentele sale polivalente în compoziție și literatură. Fiecare notă interpretată de el devine un capitol într-o poveste muzicală, iar fiecare cuvânt scris dezvăluie latura sa contemplativă și poetică.

George Sbârcea a cucerit inimile ascultătorilor prin opere clasice sau compoziții contemporane, abordarea sa plină de pasiune aducând în prim-plan emoția și profunzimea muzicii. A fost un compozitor prolific, un scriitor și un jurnalist desăvâsit. Lucrările sale sunt o incursiune a emoțiilor umane, ce reflectă o paletă variată de stări sufletești. Compozițiile sale au fost apreciate în concerte și la evenimente culturale de prestigiu din țară și de peste hotare.

George Sbârcea, personalitate marcantă a culturii române a fost și un scriitor desăvârșit. Cartea sa, „Cafeneaua cu Poeți și Amintiri” reprezintă o călătorie literară ce invită cititorul să pășească în universul său introspectiv. Poveștile din cafenea devin întâlniri cu personalități artistice, momente definitorii și reflexii asupra vieții.

În timp ce scriitorul Ion Agârbiceanu n-a fost o apariţie singulară în literatura română, fiind înrudit, prin preocupările sale, de satul şi oraşul ardelean, cu Ion Slavici şi Liviu Rebreanu, pe omul Agârbiceanu l-am găsit unic în felul său. Era într-însul un amestec inedit de putere şi duioşie, care îi dădea imunitate în faţa oamenilor. Sfiiciunea sa firească punea între ei şi alţii o distanţă, accentuată şi de sutana preoţească. Nu împlinise decât cincizeci şi şapte de ani când a luat conducerea Tribunei clujene, dar gravitatea şi barba stufoasă, de moliciunea câlţului, cu irizări argintii în ea, îl arătau mai în vârstă. Pleoapele lui erau mereu roşii şi în jurul gurii avea o trăsătură de slăbiciune, ca amintirea unui zâmbet sleit. Rămăsese cu toate acestea ceva în el, care îi făcea ochii ascunşi după lentile să lucească de gândire încordată, datorită căreia îi treceau, la răstimpuri, prin priviri, sclipiri de voioşie şi curiozitate.”

Cartea lui Sbârcea nu este doar o cronică a întâmplărilor dintr-o cafenea imaginară, ci este un spectacol literar-muzical în sine. Fiecare pagină oferă cititorilor o experiență completă și captivantă. Fiecare capitol al cărții aduce în prim-plan un dialog între compozitor și poeți celebri, întâlniri care deschid ușa către lumi demult apuse.

Arta lui George Sbârcea nu este divizată între muzică și literatură. Aceste domenii se împletesc și se completează reciproc. Compozitor al celebrei melodii „Ionel – Ionelule”, prin opera sa, Sbârcea nu doar descrie, ci compune cuvintele ca și cum ar cânta la pian.

„Un ziarist englez, care ne-a vizitat ţara, şi-a publicat reportajele în Times sub genericul „În ţara lui Ionel-Ionelule”. Transformată în fel şi chip, melodia mea a figurat şi figurează încă în repertoriul multor cântăreţi şi orchestre din ţară şi de peste hotare. Înainte de a fi publicată la Paris de Editura Edie Barclay, la München de Ralph Maria Siegel, la Buenos Aires de Casa Melodia, la Moscova, în mai multe versiuni, legănate toate de zborul liber al reveriei, Ionel-Ionelule a fost preluat – cu darul său de a asimila şi de a înfrumuseţa tot ce-i place – de popor. Îl mai cântă şi azi, uitându-l pe autorul lui. Uitarea autorului, nu şi a cântecului, mi se pare să fie darul cel mai frumos pe care ascultătorii îl pot face unui compozitor de muzică uşoară.”

Cafeneaua cu Poeți și Amintiri” este o metaforă a procesului creativ și a dialogului interior al artistului. Oricine pășește în această cafenea pătrunde în laboratorul lui Sbârcea, unde muzica și cuvintele se nasc într-o simbioză artistică. În volum este descrisă în amănunt și ocazia unică pe care jurnalistul George Sbârcea a avut-o de a-l intervieva pe Adolf Hitler.  „Hitler s-a apropiat cu pași grăbiți de micul nostru grup. Purta ghete ciripitoare, fără lustru, uniformă cenușie cu svastică pe reverul gulerului răsfrânt, cămașă albă și cravată neagră, iar pe brațul stâng, banderola roșie cu însemnele partidului. La prima vedere,nu avea nimic din înfățișarea marilor conducători de mase, a căpeteniilor capabile să deștepte procesul istoric în contemporanii lor, cu excepţia poate a ochilor……….. Abia după ce începu să vorbească am bănuit că ne aflăm în hruba unuia dintre cei mai periculoși vraci din câți avusese omenirea. Părea să se fi ivit doar pentru a răvăși lumea peste tot pe unde trece. Ghiceai din vocea lui cu cine ai de-a face: glasul îi era poruncitor, sacadat, tăios, gutural. Îl stăpânea cu măiestria cu care virtuosul își stăpânește instrumentul muzical; știa să-l coboare la moliciuni de violoncel, să-i împrumute, la nevoie, un timbru metalic, că îndată apoi să-l umfle că pe un corn sonor și să atingă cu el culmi nebănuite.

Prin muzica sa și cuvintele sale, George Sbârcea deschide uși către lumi paralele și invită pe oricine să își descopere propriul labirint al emoțiilor. „Cafeneaua cu Poeți și Amintiri” nu este doar o carte, este o călătorie fascinantă în sufletul unui creator care transformă cuvintele și notele în artă pură și autentică.

Volumul “ Cafeneaua cu Poeți și Amintiri”, de George Sbârcea este disponibilă la chioșcurile de presă, în magazine online (Libris.ro, Elefant.ro, Librărie.net, Bookzone.ro, Librex.ro, LibrariaDelfin.ro, Carturesti.ro), în librăriile din toată țara ( Compania de Librarii București, Cărturești, Sedcom Libris Iași, Prăvălia cu cărți) și în curând pe rafturile librăriilor Sedcomlibris Suceava (Librăriile Alexandria) și Compact Brașov (Librăriile Bookcity).

Editura Paul Editions a fost înființată în anul 2016. Cărțile publicate acoperă domenii diverse precum istorie, memorialistică, jurnale, biografii etc. Printre autorii de renume ai editurii se numără: Nicolae Iorga, I. G. Duca, Alexandru Marghiloman, Alexandru Tzigara-Samurcaș, Cristian Troncotă, Paul Niculescu-Mizil, Constantin Argetoianu (Seria „Memorii pentru cei de mâine”); Constantin Dimitrescu-Severeanu (Volumele „Din amintirile mele. Intimități din cercul palatului regal”) și mulți alții.

 

Lasă un răspuns