Sursă foto: pixabay.com
Dacă și tu te-ai decis să apelezi la ajutor specializat și să începi călătoria către sănătatea psihică și emoțională, ai ajuns în locul potrivit! Deși poate părea un drum lung și dificil, suntem alături de tine și dorim să îți prezentăm principalele aspecte care îți pot fi de folos înainte de prima ta vizită la psiholog.
Citește în continuare și află sfaturi esențiale despre cum să alegi specialistul potrivit pentru tine și cum să beneficiezi de toate resursele pe care terapia ți le poate oferi.
Alege un psiholog potrivit nevoilor tale!
Este important să iei în considerare faptul că există mai multe tipuri de terapie și trebuie să alegi pe cineva specializat în funcție de nevoile și personalitatea ta. Iată câteva dintre cele mai folosite tehnici în ziua de astăzi:
- Terapia cognitiv-comportamentală
- Terapia psihodinamică
- Terapia de cuplu și de familie
- Terapia comportamentală dialectică
- Psihoterapia relațională și emoțională
- Terapia gestaltică
Așadar, indiferent de problemele cu care te confrunți, de vârstă sau de gen, cu siguranță există o terapie care să țintească nevoile tale specifice și să ți se potrivească.
Un terapeut potrivit îți va expune toate opțiunile, îți va vorbi despre cele pe care le utilizează cel mai des și în care are cea mai bună pregătire, astfel ca tu să poți face o alegere informată. Este esențial să te simți confortabil și încrezător în abilitățile acestuia de a te ajuta.
Stabilește-ți niște obiective clare, dar realiste!
Înainte de prima programare, gândește-te la motivele pentru care ai ales să începi terapia. Analizează problemele și dificultățile pe care ai dori să le discuți, precum și aspectele din viața ta în care simți că ai nevoie de ajutor. Definirea unor obiective clare va contribui la obținerea unor ședințe mai productive.
De asemenea, încearcă să ții cont în permanență de faptul că terapia este un proces. Schimbările nu vor fi vizibile imediat, tocmai de aceea trebuie să ai răbdare și să discuți deschis cu specialistul despre așteptările pe care le ai.
Pregătește-te pentru discuții care pot aborda subiecte sensibile!
Psihologul îți va pune diverse întrebări în primă etapă pentru a încerca să te înțeleagă mai bine și pentru a te ajuta să îți explorezi sentimentele. Chiar dacă uneori nu este ușor să vorbești despre aspecte personale ale vieții tale, este esențial să te simți cât mai confortabil, într-un spațiu sigur.
Nu trebuie să dezvălui totul de la prima ședință. Încrederea în relația de comunicare cu psihologul tău se va dezvolta în timp. Fii deschis la sugestiile acestuia și încearcă să abordezi acest proces cu sinceritate.
Totodată, dacă dorești să economisești timp și să te asiguri că nu uiți detalii importante, poți să te gândești de dinainte la felul în care vei prezenta istoria ta personală, ce evenimente semnificative, relații sau probleme anterioare ar putea fi relevante pentru discuție.
Abordează o atitudine optimistă și rămâi dornic de evoluție!
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești determinat să faci o schimbare în viața ta și să depui eforturile necesare ca să rezolvi dificultățile de natură psihologică cu care te confrunți.
Pornește de la început cu o atitudine optimistă și nu abandona procesul chiar dacă poate nu ai găsit persoana potrivită de la prima ședință sau dacă uneori vizitele vor scoate la iveală amintiri și sentimente neplăcute.
Nu ezita să comunici terapeutului tău fiecare nemulțumire sau nelămurire pe care o ai și nu uita că faci asta pentru tine și pentru bunăstarea ta.
În concluzie, chiar dacă prima vizită la terapeut poate fi puțin înfricoșătoare, ea este o experiență importantă și deosebit de utilă pentru mulți oameni. Încearcă și tu o programare la psiholog la o clinica medicala din Timisoara sau din orașul în care te afli pentru a experimenta mai multă fericire, satisfacție și echilibru în viață.
Ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională și cu siguranță vei observa schimbări pozitive!